Feeds RSS
Feeds RSS

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σεισμός-Ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο

ΣΕΙΣΜΟΣ


Mετά τον καταστροφικό σεισμό της 11 Μαρτίου ,στη μακρινή Ιαπωνία ,ρωτήσατε πολλά πράγματα γι'αυτό το ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο.
Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή...

Ο σεισμός είναι μια απότομη διατάραξη στο εσωτερικό της γης(φλοιό), που γίνεται αισθητή στην επιφάνειά της με δόνηση(κούνημα)του εδάφους.
Σεισμογενής περιοχή λέγεται ο τόπος όπου εκδηλώνονται συχνά σεισμοί.
Καθημερινά, ιδιαίτερα στις σεισμογενείς περιοχές γίνονται πολλοί σεισμοί. Όταν συμβαίνει ένας σεισμός σε μια περιοχή, αναφερόμαστε στο επίκεντρο, το μέγεθος και την έντασή του.


Επίκεντρο είναι το σημείο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης ακριβώς κατακόρυφα πάνω από την εστία.





Η εστία είναι το ακριβές σημείο που γίνεται ο σεισμός.


Μέγεθος ονομάζουμε την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται με ένα σεισμό.


Μετριέται με την κλίμακα Ρίχτερ και καταγράφεται από τα ειδικά όργανα που λέγονται σεισμογράφοι.






Σεισμοί με μέγεθος κάτω των 4 Ρίχτερ δεν προκαλούν ζημιές ενώ κάτω των 2 Ρίχτερ δεν γίνονται και αντιληπτοί από τον άνθρωπο. Αντίθετα, πάνω από 5 Ρίχτερ μπορούμε να έχουμε και πολλές καταστροφές.Μέχρι σήμερα το επίκεντρο, ο χρόνος και το μέγεθος του σεισμού δε μπορούν να προβλεφθούν αν και επιστήμονες εργάζονται αρκετά για το σκοπό αυτό.


Πώς δημιουργείται ένας σεισμός:


Συσχετίζοντας τα επίκεντρα των σεισμών στο χάρτη, βλέπουμε ότι σχηματίζονται ζώνες που λέγονται σεισμικές ζώνες. Στην παρακάτω φωτογραφία η σεισμική ζώνη Ευρώπης - Β. Αφρικής

Στα σημεία αυτά η λιθόσφαιρα της γης είναι σπασμένη και γι αυτό χωρίζεται στις λιθοσφαιρικές πλάκες.

Αυτές μετακινούνται πολύ αργά(κατά χιλιοστά) από εσωτερικές δυνάμεις της Γης. Οι πλάκες απομακρύνονται, τρίβονται και συγκρούονται μεταξύ τους, προξενώντας έτσι σεισμό.


Σεισμός(οπτικοποίηση)

ΚΛΙΚ



Ένας δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στο γήινο ανάγλυφο, δηλαδή να δημιουργήσει ρήγματα, φαράγγια, να βυθίσει ή να ανυψώσει κομμάτια ξηράς στη θάλασσα κλπ .


Δείτε "εδώ " πώς δημιουργείται ένας σεισμός
Eπίσης μπορείτε να δείτε πως δημιουργείται ένα τσουνάμι (τεράστιο κύμα) ,ένα ηφαίστειο και άλλα εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα.


εδώ



Πηγή:www.egpaid.blogspot.com