Feeds RSS
Feeds RSS

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Bulgarian kids play a traditional Greek game!

Bulgarian kids play a traditional Greek game!

Μια από τις δραστηριότητες αυτού του μήνα,του  προγράμματος Comenius ,ήταν η ανταλλαγή παραδοσιακών παιχνιδιών!Τα δικά μας παραδοσιακά παιχνίδια επιλέχθηκαν να παίξουν τα παιδιά από το σχολείο της Βουλγαρίας.Ιδού τα πρώτα αποτελέσματα!!!Όχι μόνο έπαιξαν το παιχνίδι "Περνά ,περνά η μέλισσα" αλλά το τραγούδησαν κιόλας στα ελληνικά!!!! Μπράβο!!!

Εκπαιδευτική επίσκεψη Comenius στη Ρουμανία!

Από τις  25  μέχρι τις  29 Μαΐου 2014  έλαβε χώρα η τέταρτη επίσκεψη των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius με τίτλο "Space Teds Adventures Around  Europe" στις πόλεις  Hateg και  Ianca της Ρουμανίας .
Το Δημοτικό Σχολείο  του Δισπηλιού Καστοριάς εκπροσώπησαν :  η συντονίστρια του προγράμματος Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου και o δάσκαλος - μέλος της  παιδαγωγικής ομάδας του Comenius  Νικόλαος Κύρου.














Την Δευτέρα 26 Μαΐου , την πρώτη μέρα της συνάντησης, επισκεφτήκαμε το  Hateg Primary School- ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,ARON DENSUȘIANU” όπου γνωρίσαμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.Ξεναγηθήκαμε  στους χώρους του σχολείου και επισκεφτήκαμε όλες τις τάξεις ,όπου οι μαθητές μας καλωσόρισαν θερμά με τραγούδια και ζωγραφιές. 




















Ακολούθησε το πρώτο meeting.






















'Aλλες δραστηριότητες
Επίσκεψη στην πόλη Deva και το  Hunedoara County School Inspectorate , το κεντρικό γραφείο των σχολικών συμβούλων εκπαίδευσης ,όπου γίναμε δεκτοί στην αίθουσα συνεδριάσεων  από την προϊστάμενη σχολική σύμβουλο και ενημερωθήκαμε  σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας  και το θεσμό των σχολικών συμβούλων.






Επίσκεψη στο «History and Science Museum Deva» , όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε αντιπροσωπευτικά δείγματα της πανίδας της περιοχής ,το σπάνιο ενδημικό είδος του βίσονα και απολιθωμένα αυγά και οστά δεινόσαυρων και προϊστορικών ζώων.











Επίσκεψη στην πόλη Hunedoara, όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το μεσαιωνικό κάστρο “Corvinilor Castleκαι να ξεναγηθούμε στους χώρους του.




Την Τρίτη 27 Μαΐου , το πρωί ,γίναμε δεκτοί στο Δημοτικό Μέγαρο από τον Δήμαρχο του           Hateg ,o οποίος μας υποδέχτηκε εγκάρδια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ,μας πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και μας μίλησε για την περιοχή του ,για τα προβλήματα και τις προοπτικές καθώς επίσης και  για τη συμβολή των εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην προβολή και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.  Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Δημαρχείου.








Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το  High School Hateg όπου γίναμε δεκτοί από την διευθύντρια και τους καθηγητές του σχολείου που μας πρόσφεραν καφέ και τοπικά γλυκά ,ενώ μας ξενάγησαν στους χώρους του εκπαιδευτηρίου και μας παρουσίασαν το πρόγραμμα τους αλλά τα εκπαιδευτικά project (ευρωπαϊκά και μη ) που βρίσκονται σε εξέλιξη στο σχολείο τους.






Στις 11π.μ επιστρέψαμε στο δημοτικό σχολείο όπου πραγματοποιήσαμε τις προγραμματισμένες δραστηριότητες με τους μαθητές. Εμείς δουλέψαμε με την τετάρτη τάξη (4th  grade) και το θέμα μας ήταν η ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τους 12 Θεούς του Ολύμπου και μέσα από εκπαιδευτικά παζλ που είχαμε προετοιμάσει παρουσιάσαμε στους μαθητές όλους τους θεούς ,τα σύμβολα τους και διηγηθήκαμε ιστορίες  για καθέναν από αυτούς. Η διδασκαλία ήταν απόλυτα επιτυχής καθώς τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ,έφτιαξαν όλα τα παζλ ,τα αντάλλαξαν μεταξύ τους και κατανόησαν τους μύθους ,με τη συμβολή της δασκάλας τους που έκανε τη μετάφραση από τα αγγλικά στα ρουμάνικα.











Αφού ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες όλων των ομάδων πραγματοποιήθηκε το δεύτερο meeting  όπου συζητήθηκε η πορεία των δραστηριοτήτων του προγράμματος και έγινε το χρονοδιάγραμμα των νέων δραστηριοτήτων.






Επίσης  επισκεφτήκαμε το μουσείο « Sarmizegetusa Ulpia Traiana»  και στη συνέχεια το «Traditions Museum Hateg».










Ακολούθησε πολιτιστική  εκδήλωση από τους μαθητές στο «Culture House of Hateg» όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί , καθώς  και τραγούδια.






Την Τετάρτη 28 Mαϊου  αναχωρήσαμε από το Hateg , με προορισμό τις πόλεις Ianca και Braila. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Bran (Dracula's) Castle. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τις πόλεις Ianca και  Braila.