Feeds RSS
Feeds RSS

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Επίσκεψη Comenius στο Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού !!

Στα πλαίσια του προγράμματος Comenius πραγματοποιήθηκε στο  σχολείο μας -Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού Καστοριάς- η τρίτη επίσημη συνάντηση της πολυμερούς σύμπραξης "Space Teds Adventures Around Europe". 27 δάσκαλοι και 7 μαθητές από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Σκωτία,Πολωνία,Ρουμανία,Τσεχία,Ιταλία,Βουλγαρία,Κύπρο και Τουρκία) επισκέφτηκαν την Καστοριά και πέρασαν μια εβδομάδα γεμάτη από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Την ομάδα του Comenius10 υποδέχτηκαν στο Δισπηλιό , ο διευθυντής  Γιώργος Ευαγγελίδης ,η συντονίστρια του προγράμματος Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου και  τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Comenius  του σχολείου Νίκος Μπίτης, Νίκος Κύρου , Αλέκα Τρύφου και Μαριάνθη Πανάτσα ,οι οποίοι ανέλαβαν την οργάνωση  και την πραγματοποιήση της τελετής υποδοχής ,των σχολικών δραστηριοτήτων  και των ξεναγήσεων.

Η άφιξη των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών ξεκίνησε την Κυριακή 27 /4  και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 28/4.Οι εκπαιδευτικοί διέμειναν σε ξενώνες εντός του οικισμού του Δισπηλιού ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση  τους στο Δημοτικό Σχολείο.


                          Δώρα για τους καλεσμένους μας Το πρωί της Δευτέρας 28/4  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου η τελετή υποδοχής από τους μαθητές της Ε' και Στ΄ Τάξης. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κος Γεώργιος Μασλάρης και ο Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας  κος Χρήστος Παστελάς. Ανάμεσα σε βιντεοπαρουσιάσεις για την Ελλάδα και την Καστοριά ,οι μαθητές καλοσώρισαν τους ξένους εκπαιδευτικούς με μουσική ,χορό και τραγούδι.


Την εκδήλωση ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και έπειτα πραγματοποιήθηκε το επίσημο meeting ,όπου συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος και  αποφασίστηκαν οι μελλοντικές δραστηριότητες.

 Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στο σχολείο προς τιμήν των καλεσμένων. Με την αξιοθαύμαστη εθελοντική βοήθεια και προσφορά των γονέων και ιδιάιτερα των μητέρων ετοιμάστηκε ένας πλούσιος μπουφές με παραδοσιακά τοπικά φαγητά και γλυκά.
 Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην παραδοσιακή συνοικία "Ντολτσό"  ,στο Λαογραφικό Μουσείο και στην Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας.Η Τρίτη 29/4 ήταν ημέρα διδακτικών δραστηριοτήτων με τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί διαμοιράστηκαν στις 6 τάξεις του σχολείου και πραγματοποίησαν δραστηριότητες που περιελάμβαναν διδασκαλία χορών και τραγουδιών αλλά και ζωγραφική ,ιστορία και γεωγραφία.

Το απόγευμα με τη συνοδεία της παιδαγωγικής ομάδας , επισκεφθήκαν το Ενυδρείο Καστοριάς ,την Σπηλιά του Δράκου και  έκαναν  μια βόλτα με το τουριστικό σκάφος "Ορεστειάς". Την Τετάρτη 30/4 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Βεργίνα ,στους καταρράκτες της ΄Εδεσσας και στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι Καστοριάς.

Την Πέμπτη 1 /5 ,ημέρα της Πρωτομαγιάς το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στον Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό και στη συνέχεια εορτασμό της ημέρας με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού.
Η υπόλοιπη μέρα ήταν ελεύθερη για ψώνια ,φαγητό και καφέ στην όμορφη πόλη της Καστοριάς.
Η αναχώρηση των επισκεπτών έγινε την Παρασκευή 2/5. 'Ολοι έφυγαν για τις πατρίδες τους γεμάτοι με όμορφες αναμνήσεις και έχοντας βιώσει την ξεχωριστή εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας.
 Η επίσκεψη στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία ,δίνοντας την ευκαιρία σε δασκαλούς και μαθητές να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές.
Υ.Σ Ένα μεγάλο ευχαριστώ ,από καρδιάς,οφείλουμε : στον Δήμο Καστοριάς – Γραφείο Αντιδημάρχου Πολιτισμού-Τουρισμού-Υγείας-Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην κα. Ε.Μισκία για την παραχώρηση ελεύθερης εισόδου στα αξιοθέατα της Καστοριάς και την προσφορά φωτογραφικών λευκωμάτων και τουριστικών φυλλαδίων ως αναμνηστικό δώρο για τους ξένους εκπαιδευτικούς ,στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού Καστοριάς για την χορευτική εκδήλωση την ημέρα της Πρωτομαγιάς και την προσφορά βιβλίων ,στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού για την οικονομική ενίσχυση και την ηθική υποστήριξη ,τους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες των μαθητών για την εθελοντική εργασία που προσέφεραν για την προετοιμασία του γεύματος στο σχολείο ,όλους όσους αγκάλιασαν την προσπάθεια μας  και έκαναν τους καλεσμένους μας να νοιώσουν την ελληνική φιλοξενία.