Feeds RSS
Feeds RSS

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ελεύθερη πτώση από τη στρατόσφαιρα με ταχύτητα μετεωρίτη

νμ

Δεν είναι η πραγματική πτώση αλλά  μια προσομοίωση  που δείχνει τον τρόπο που έγινε!

Ελεύθερη πτώση ρεκόρ από την στρατόσφαιρα-Έγινε πριν από λίγο!

Ελεύθερη πτώση ρεκόρ από την στρατόσφαιρα

Ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ λίγο πριν μπει στον θαλαμίσκο

Ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ λίγο πριν μπει στον θαλαμίσκο.

Ο αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ επιχείρησε  σήμερα τελικά να κάνει το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από ύψος 36.567 μέτρων. Η πρώτη απόπειρα αναβλήθηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Η ελεύθερη πτώση από την άκρη του διαστήματος  έγινε πάνω από την περιοχή Ρόζγουελ στο Νέο Μεξικό των Η.Π.Α.
Ο Μπαουμγκάρτνερ πραγματοποίησε τον Μάρτιο μια δοκιμαστική πτώση από ύψος 21.818 μέτρων, ενώ τον Ιούλιο πέτυχε άλμα από τα 29.610 μέτρα.

Μονάχα άλλοι δυο άνθρωποι έχουν κάνει ελεύθερη πτώση από τόσο ψηλά: ο Αμερικανός Τζο Κίττιντζερ που κατέχει το ρεκόρ με 31.500 μέτρα το 1960, και ο Ρώσος Γιεβγκένι Αντρέεβ. Ο Μπαουμγκάρτνερ  πέταξε μέχρι το ύψος των 36,5 χιλιόμετρων μέσα σε έναν ειδικό θαλαμίσκο που κρέμεται από ένα αερόστατου ηλίου. Ο θαλαμίσκος χρειάστηκε 5 χρόνια για να αναπτυχθεί και ζυγίζει 1.315 κιλά με πλήρες φορτίο. Λειτούργησε ως ζωτικό σύστημα υποστήριξης για τον Μπαουμγκάρτνερ στην σχεδόν τρίωρη άνοδό του.

Αιωρούμενος 46 μέτρα κάτω από το αερόστατο, ο θαλαμίσκος προστάτευσε τον Μπαουμγκάρτνερ από τις ακραίες θερμοκρασίες της στρατόσφαιρας και  του πρόσφερε  σταθερή πίεση και οξυγονωμένο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ανόδου του, ώστε να αποφευχθεί η νόσος αποσυμπίεσης. Το όχημα λειτούργησε  ως σταθερή βάση για το βήμα του προς την ελεύθερη πτώση.

Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων