Feeds RSS
Feeds RSS

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τρωικός πόλεμος


Τρωικός πόλεμος (κάντε κλικ)

Τώρα που τελειώσαμε την ενότητα "Τρωικός Πόλεμος" μπορείτε να ξαναδουλέψετε με την επαναληπτική δοκιμασία.
Καλή διασκέδαση...και μη ξεχνάτε η επαναληπτική καρτέλα θα βρίσκεται μόνιμα στα δεξιά μαζί με τις δοκιμασίες των άλλων ενοτήτων.

Οδύσσεια -Οι Λωτοφάγοι




Αναφέρονται για πρώτη φορά στην Οδύσσεια όπου και περιγράφονται ως φιλήσυχοι και φιλόξενοι άνθρωποι που φιλοξένησαν μερικούς ναύτες του Οδυσσέα που αποβιβάστηκαν εκεί όταν ο στόλος τους προσορμίστηκε στην ακτή τους, κάπου στην Αφρική ( κοντά στη σημερινή Τυνησία). Οι Λωτοφάγοι τους υποδέχτηκαν ευμενώς και τους πρόσφεραν τον καρπό ενός περίεργου φυτού, του λωτού, που φύτρωνε στην περιοχή τους και αφαιρούσε την μνήμη. Έτσι, οι ναύτες του Οδυσσέα δεν επιθυμούσαν πλέον να επιστρέψουν στην Ιθάκη, λησμονώντας από που έρχονται και που κατευθύνονταν. Τελικά ο Οδυσσέας τους οδήγησε στα πλοία τους με τη βία, όπου και συνήλθαν.

Οι καρποί του Λωτού.

Oδύσσεια-Γ΄Τάξη-Οι Κίκονες

Οι Κίκονες ήταν Θρακικός λαός που κατοικούσε στην περιοχή ανάμεσα στη Βιστονίδα λίμνη και τις εκβολές του ποταμού Έβρου.


Για πρώτη φορά οι Κίκονες αναφέρονται από τον Όμηρο. Στην Ιλιάδα μνημονεύονται ως σύμμαχοι των Τρώων, που είχαν εκστρατεύσει με τον αρχηγό τους Εύφημο. Στην Οδύσσεια αναφέρονται ως το πρώτο «επεισόδιο» στις περιπλανήσεις του Οδυσσέα, αφού έφυγε από την Τροία. Κατά τη σχετική εξιστόρηση, οι Κίκονες ήταν πολυάριθμοι, επιδέξιοι πολεμιστές. Εκδικήθηκαν τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, οι οποίοι είχαν καταστρέψει την πόλη τους Ίσμαρο, σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς και αναγκάζοντας τους υπόλοιπους να φύγουν νύχτα από τη χώρα τους.


Η μάχη με τους Κίκονες.